Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τα 5 κλειδιά της κάλπης, του Ν. Τσίτσα





Τα 5 κλειδιά της κάλπης, του Ν. Τσίτσα

Η μικρή συμβολή μου όπως φιλοξενήθηκε στο άρθρο:

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα στη ζωή μας. Εδώ και 6,5 χρόνια συμπιεζόμαστε οικονομικά και προσωπικά. Αξίες χρόνων έχουν τεθεί υπό αναθεώρηση. Με την κρίση επαναπροσδιορίστηκε η εικόνα μας στον κόσμο, αλλά και η θέση μας σε θεσμούς ως τώρα δεδομένους.
Στη δίνη της επιβίωσης ακυρώθηκαν οι προσδοκίες για το μέλλον και το εφήμερο μάς καθορίζει. Η αναζήτηση ενός εθνικού αφηγήματος που θα αντικαταστήσει το λογιστικό δελτίο που ακούγαμε από τους πολιτικούς τόσα χρόνια μπορεί να προσδιορίσει την επιλογή μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις εκλογές της Κυριακής θα αποφασίσουμε συναισθηματικά.
  
Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ – 24-25 Ιανουαρίου 2015

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Τα προβλεπόμενα και τα απρόβλεπτα της κάλπης






Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχουμε δύο νέα δεδομένα. Είναι οι πρώτες εκλογές που θα γίνουν με τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2011, και άρα με νέα κατανομή βουλευτικών εδρών, και οι πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης που γίνονται χειμώνα.
Η νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών δεν επηρεάζει μεν τη μεγάλη εικόνα, αλλά δημιουργεί νέα δεδομένα στη μικρή κλίμακα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι μονοεδρικές περιφέρειες είναι πλέον 7 -από 8 που ήταν στο παρελθόν- και η Αττική εκλέγει πλέον 87 βουλευτές (29%), από 85 που συνεισέφερε μέχρι τώρα.
Σύμφωνα λοιπόν με την απογραφή πληθυσμού, από μία έδρα κερδίζουν η Μαγνησία (6 έδρες από 5), οι Κυκλάδες (4 έδρες από 3) και η Θεσπρωτία που παύει πλέον να είναι μονοεδρική περιφέρεια. Από δύο έδρες κερδίζουν η Β' Αθήνας (44 έδρες από 42) και η Β' Θεσσαλονίκης (9 έδρες από 7), ενώ ο μεγάλος κερδισμένος της απογραφής είναι η εκλογική περιφέρεια της Αττικής (το πρώην Υπόλοιπο) που αυξάνεται κατά 3 βουλευτικές έδρες (15 έδρες από 12).
Ο μεγάλος χαμένος της νέας κατανομής των βουλευτικών εδρών είναι η Α’ Αθηνών που χάνει 3 έδρες και στο εξής θα αναδεικνύει 14 βουλευτές από 17 που εξέλεγε στο παρελθόν.
Στην υπόλοιπη χώρα από μια έδρα χάνουν όλοι οι νομοί της Δυτικής Ελλάδας: Αχαΐα (8 έδρες από 9), Αιτωλοακαρνανία (7 έδρες από 8) και Ηλεία (5 έδρες από 6). Επίσης μία έδρα χάνεται στις Σέρρες (6 έδρες από 7), στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα (4 έδρες από 5) και στη Βοιωτία (3 έδρες από 4).
Ξαναδιαβάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων παρατηρούμε ότι στο νομό Αττικής είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι το 29% του εκλογικού σώματος. Τόσο στις δύο αναμετρήσεις του 2012, όσο και στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου η υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων στην Αττική, συνετέλεσε στο να αποδώσει η Αττική στην κάλπη 2% παραπάνω από την συνεισφορά που θα έπρεπε να έχει αν η συμμετοχή ήταν ίδια σε όλη τη χώρα.
Στις 25 του μηνός ψηφίζουμε. Ο Γενάρης είναι παραδοσιακά ένας δύσκολος μήνας για την κινητικότητα του πληθυσμού και ο καιρός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μετακίνηση των εκλογέων. Ένα μπουρίνι στο Αιγαίο, λίγο χιόνι στα ορεινά της Φωκίδας ή της Κορινθίας, μπορεί να αποτρέψουν τους ετεροδημότες από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.
Εν ολίγοις, η μητέρα των μαχών θα δοθεί στην Αττική. Θα πρότεινα λοιπόν στα  εκλογικά επιτελεία, εκεί να εστιάσουν. Καλή ψήφο!

Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ – Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015