Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις


Οι πολίτες νιώθουν ότι ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει
Η είσοδος της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ απελευθέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις και σηματοδότησε το τέλος της Μεταπολίτευσης. Οι ως πρόσφατα δεδομένες κομματικές ταυτίσεις κατέρρευσαν και οι πολίτες χωρίς πολλές σκέψεις ανέπτυξαν φυγόκεντρες δυνάμεις από τους άλλοτε κραταιούς κομματικούς σχηματισμούς.
Οι ορισμοί, οι ταμπέλες, οι λέξεις που πριν μερικά χρόνια φάνταζαν ακραίες, σήμερα μπορούν να οδηγήσουν στο Κοινοβούλιο ή και στην πλειοψηφία.
Οι ευρωεκλογές του Μαΐου επιβεβαίωσαν την εικόνα που αναδείκνυε η κοινωνία. Τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική και το πολιτικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ των εκλογών, προκειμένου να καταγράψουμε τις τάσεις της κοινωνίας και τις γνώμες των πολιτών, διεξάγουμε έρευνες γνώμης και «ακτινογραφούμε» τους ψηφοφόρους των κομμάτων. Στις δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου καταγράφουμε μεν την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αδιέξοδο της ελληνικής κοινωνίας: Δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση, δυσπιστία για το ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα τη ΝΔ στηρίζουν όσοι δεν επιθυμούν ανατροπές: Οι συνταξιούχοι, οι νοικοκυρές και οι αγρότες, οι γυναίκες και οι πολίτες άνω των 65 ετών. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η ΝΔ είναι ίσως η μόνη πολιτική δύναμη που έχει εφεδρείες, καθώς τα όμορά της πολιτικά κόμματα, που αυτή τη στιγμή δείχνουν να επιβιώνουν, μπορεί, αν συμπιεστούν, να την ενισχύσουν εκλογικά.
Οι κοινωνικές ομάδες που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνδρες ψηφοφόροι, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, και βεβαίως οι παραγωγικές ηλικίες, με τη μεγαλύτερη υποστήριξη να προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 χρόνων.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια το περιχαρακωμένο κοινό που ταυτιζόταν με την ιδεολογική πλατφόρμα της αριστερής προσέγγισης. Οι σημερινοί του ψηφοφόροι έχουν μετακινηθεί από άλλους χώρους και φέρουν μαζί την προίκα τους, τις ιδέες τους. Συμφωνούν για παράδειγμα με την απόφαση του πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, να ελέγχεται ποιος μπαίνει στο πανεπιστήμιο (69,9%), ή δεν επιθυμούν να επιτραπούν γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου (57,3%) και ακόμη και σε πιο βαριά πολιτικά ζητήματα δεν ταυτίζονται με τις επιλογές της Κουμουνδούρου. Ένας στους πέντε (19,8%) ψηφοφόρους, παρά το γεγονός ότι έχει επιλέξει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί τις πρόωρες εκλογές καταστροφικές για την οικονομία, ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει πως θα επιθυμούσε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή (25,5%) και έχει συνειδητοποιήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει (25,3%). Οι ψηφοφόροι του πιστεύουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του συστήματος (28,6%) και αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τη «διαπλοκή» (30,4%).  
Οι πολίτες, με τις απόψεις που διατυπώνουν, εμφανίζονται προσγειωμένοι και ρεαλιστές. Αν και δεν μοιράζονται πολλές από τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ, νιώθουν πως ήρθε η ώρα του να κυβερνήσει και προτίθενται να του δώσουν την ευκαιρία.
Για το ΣΥΡΙΖΑ η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, πρέπει να διαλέξει αν θα επιλέξει να στηριχθεί στο πολιτικό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί υπέρ του και να διαμορφώσει την πολιτική του πρόταση προσαρμόζοντάς την στο νέο του πολιτικό ακροατήριο και τις ανάγκες της κοινωνίας ή αν θα προτιμήσει την προσήλωση στο παρελθόν.  

Δημοσίευση: Εφημερίδα ‘ΤΟ ΠΑΡΟΝ’, Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: