Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Σαφής υπεροχή ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή

 

Επτακομματική βουλή με σαφή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. θα έβγαζε η κάλπη, αν σήμερα είχαμε εκλογές. Τρίτη θα έκοβε το νήμα η Χρυσή Αυγή, ενώ τόσο το ΚΚΕ, το «Ποτάμι», το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα κατάφερναν να περάσουν το κατώφλι του κοινοβουλίου.

Με δεδομένο ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο τη σύνθεση της βουλής καθορίζει εν πολλοίς το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα διαβούν το κατώφλι της, είναι δύσκολο να επιχειρηθεί ο προσδιορισμός των εδρών των κομμάτων. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτος θα επωφεληθεί του προνομίου των 50 εδρών και με βάση το σημερινό του δημοσκοπικό ποσοστό θα βρίσκεται κοντά στις 140 έδρες.

Αποτιμώντας την πολιτική συγκυρία, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα λέγαμε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και το αφήγημα της σταθερότητας δοκιμάζεται, αν και ενδέχεται να είναι το διακύβευμα των εκλογών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναδεικνύεται ως δύναμη αλλαγής, αλλά ως το μη χείρον και είναι περισσότερο αντανακλαστική παρά συνειδητή επιλογή των ψηφοφόρων.

Το βέβαιο είναι πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας, πιθανότατα με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι αν το κίνητρο των κομμάτων που συγκλίνουν για το σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι ιδεολογικό ή απλά ποσοτικό.  
Δημοσίευση: Εφημερίδα 'Παραπολιτικά', 27 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: